Illóolajokat használni nagyon hasznos dolog. Nemcsak az illatuk ragadja magával az ember érzékszerveit és hat az agy egyes területeire, úgy mint például az amigdalára, ami az agy érzelmi területe, de az egészség támogató tulajdonságuk is kiemelkedő. Különösen szeretem a levendula olajat és nem csak azért, mert levendula termesztő vagyok, hanem mert ez egy igazi jolly joker olaj. Vagyis olyan széles spektrumú a hatásfoka és felhasználása, hogy szinte bármilyen problémára alkalmazzuk nem nagyon tudunk mellé lőni, de ártani magunknak semmiképpen sem. Az egyetlen illóolaj amit akár higítás nélkül is 0 éves kortól használhatunk, persze a megfelelő szabályokat alkalmazva.
De mitől lesz jó minőségű egy illóolaj, avagy milyen tényezők befolyásolják az illóolaj minőségét?
A teljesség igénye nélkül íme néhány kiemelkedően fontos tényező, ami hatással van az illóolaj minőségére és mennyiségére:
- A termőterület éghajlati viszonyai
- A termőföld minősége, tisztasága
- Az adott év időjárása (napsütéses órák száma, csapadék mennyisége)
- A gyógynövény aratásának körülményei: például abban a napszakban és időjárási körülmények között aratják-e a gyógynövényt, amit megkíván a fajtája.
- Az aratás és a lepárlás között eltelt idő mennyisége
- A lepárlás körülményei, kellő szakértelemmel végzett lepárlási procedúra
- Az adott növény fajta jellegzetességei
- Utómunka: érlelés körülményei, tárolás
A fentiekből világosan látszik, hogy milyen fontos a gondos eljárás a növény és az illóolaj teljes életciklusa és a teljes gyártási folyamat alatt. Ezért az én ajánlásom, aromaterapeutaként, hogy mindig csak tiszta, megbízható, ellenőrizhető forrásból vásárolj illóolajat.
De hogyan tudsz meggyőződni arról, hogy tiszta forrásból származik-e az éppen megvásárolni kívánt illóolaj?
Kérd az eladótól a hatóanyagokat felsoroló vizsgálat részleteit. Kérd, hogy mondja el melyek a legfontosabb hatóanyagai az adott illóolajnak és kérd, hogy mutasson rá arra, hogy az adott olajban a főhatóanyagok elérik a megfelelő százalékot. Esteleg hasonlíts össze más gyártók illóolajaival és azok hatóanyagaival.
Ha belső használatot is ajánlanak akkor szintén kérd el az ehhez tartozó tanúsítványt, amely igazolja az illóolaj legmagasabb szintű tisztaságát.
A levendula főhatóanyaga a linalool és a linalil-acetát. A magyar előírások szerint a linalool hatóanyag legalább 20-45 % között kell, hogy jelen legyen az illóolajban, a linalil-acetát pedig 25-47 között. A Maminti Levendula illóolajában ezek az értékek 27,1 és 27,45 2023-as évben. Mindez 2022-ben pedig 18,7 és 37,9 volt. Jelenleg izgatottan várjuk a 2024 évi lepárlás eredményeit.
De ugorjunk vissza az az illóolaj minőségét befolyásoló tényezőkhöz, ezen belül is az aratás körülményeire.
A levendulát teljes virágzásában kell aratni, és a legmelegebb órákban, ha csak lehetséges ugyanis ilyenkor a legmagasabb az illóolaj szintje. Érdemes tehát szalmakalapot felvenni, fényvédőket használni a bőrünkön miközben begyűjtjük ezeket a kellemes illatú növényeket. Ha elég jó az olaj tartalma a növénynek számítsuk rá, hogy kezünk kissé ragacsos lesz a olajtól és még napokig érezni fogjuk magunkon a levendula illatát. Csak érdekességként szeretném megjegyezni, hogy egy másik csodálatos növényünk a damaszkuszi rózsa gyűjtése hajnalban történik, addig amíg a harmat cseppek még ott gurulnak lefelé a rózsa gyönyörű szirmain, addig van időnk leszedni őket.
Miután learattuk a levendulát érdemes a lehető legrövidebb időn belül eljuttatni egy lepárló üzembe, feltéve, hogy nem rendelkezünk ilyen berendezéssel. A levendulából, mint a legtöbb gyógynövényből vízgőz desztillációval nyerik ki az illóolajat. Ha nem sikerül azonnal lepárolni a növényünket akkor száraz, szellős helyen tartsuk, lehetőleg ne egy nagy kupacban, hanem jól kiterítve és időnként forgassuk meg őket.
A lepárlás után az illóolajat sötét színű üvegben tároljuk és bizony mielőtt betöltenénk kis üvegcsékbe még érlelni kell hónapokig. Az érlelés ideje alatt a hatóanyag nem de az illat változik, érik. Az első két hétben minden nap egy órát szellőztessük az olajat, úgy, hogy egyszerűen levesszük az üveg vagy üvegek kupakját egy óra hosszára. A továbbiakban mindezt egy héten csak egyszer végezzük, addig amíg el nem jutunk az érlelési időszak végéig. Ekkor kezdhetjük meg az olaj kiadagolását kis üvegekbe.
A következő bejegyzésben a levendula illóolaj széles körű felhasználásáról fogok beszámolni. Addig is a levendula jótékony hatásairól itt olvashatsz.
Addig is mindenkinek csodálatos nyarat kívánok és ha van rá lehetőségeteket arassatok levendulát ti is!