A birsalmát, birskörtét az egyik legrégebbi gyümölcsként tartják számon, melynek számos jótékony hatása ismert. Két megjelenési formája, a birsalma és -körte, csak alakjában különbözik egymástól. A rózsafélék családjába tartozik csakúgy, mint a barack, a meggy és a körte. 

A magyar „birs” szó ismeretlen eredetű, legkorábbi alakjai bis, biss voltak. A birs a meleg éghajlatot kedveli, úgy tartják, ahol a szőlő megterem, ott a birs is. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban vadbirset is találhatunk. A világon mintegy kétszáz faj ismert. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrei vannak, melyek késő őszre ledörzsölődnek; az ekkorra érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés, melynek formája almára vagy körtére emlékeztető. Általában a kevés magvú gyümölcsök megnyúltabb formájúak. Hazánkban legismertebb a Bereczki, a Leskováci és a Konstantinápolyi birs.


Birsalma a népi gyógyászatban

  • A népi gyógyászatban már évtizedek óta használják szerte a világon: az ókori Görögországban és Rómában is termesztettek birsalmát: a gyümölcs annak idején a szerelem és a termékenység szimbólumaként szolgált. De Don Quijote is birsalmával kúrálná ki Sancho Panza gyomorrontását.
  • A birs rostokat és számos alapvető vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.
  • Majdnem száz gramm gyümölcs alig több, mint ötven kalória, ezért bármilyen diétába beilleszthető. Meglepően sok C-vitamint találunk benne, emellett B1-vitamint, B6-vitamint, vasat, rezet, káliumot, magnéziumot. Emellett kiemelkedő az antioxidáns-tartalma is: a birsben található flavonoidok csökkentik a gyulladást, és védenek a szívbetegségek ellen. Nyersen fogyasztva nagyon kevés kalóriáért cserébe egy igazi őszi vitaminbombát kapunk, s ha ügyesen tároljuk, a birs egész télen át ellát gyümölccsel.


A birsalma a terhes nők jó barátja

A várandósság első hónapjaiban sok kismama életét keseríti meg az állandó hányinger, ami reggelente kifejezetten erőssé válik. Egy 76 terhes nőn végzett vizsgálat megállapította, hogy 1 evőkanálnyi birsalmaszirup hatékonyabban csökkentette a hányingert, mint 20 mg B6-vitamin. A terhesség későbbi szakaszában a növekvő méh nyomja a gyomrot, befolyásolja az emésztést és gyakran okoz gyomorégést.

A birsalma erre is megoldást nyújthat, ahogy bárkinek, aki savas refluxszal küzd.

A birsalmaszirup a vizsgálatokban ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mint a savlekötő gyógyszerek, még gyerekeknél is. Csökkentette a savszintet, gátolta a böfögést, a hányást és a hasi fájdalmat is. Tabletták helyett próbáljuk meg hát először természetes módon rendbehozni az emésztésünket, és együnk birsalmát.


Az egész emésztőrendszer hálás lesz érte

A magas pektintartalmú gyümölcs nemcsak a gyomrot, de a beleket is gyógyíthatja. A hagyományos és népi gyógyászatban régóta használják különféle emésztési zavarok kezelésére. A birsalmakivonat véd a gyulladásos bélbetegségektől, még a fekélyes vastagbélgyulladásban is csökkenti a bélszövet károsodását.

Ha ez nem lenne elég, a birsalma gyomorfekélyre is használatos, akár megelőzésről, akár kezelésről beszélünk. A birsalmalé gátolta a gyomorfekélyt okozó baktérium szaporodását, sőt egyes vizsgálatokban azt találták, hogy védelmet nyújt az alkohol okozta gyomorfekély ellen is.


Receptek a birsalma felhasználásához

A legtöbbször a birsalma könnyebben fogyasztható, felhasználható rokonait, az almát és a körtét vásároljuk az őszi hónapokban. Pedig mindegyikhez illik a birs fanyar, gazdag íze. Ha legközelebb almaszószt készítünk, próbáljuk ki, milyen, ha birsalmát is vágunk a hozzávalókhoz. A húsok sütésénél a sütőzacskóba a fűszerezett hússzeletek mellé tegyünk pár alma- és birsszeletet, utánozhatatlan aromát adnak, s köretként meg is ehetjük a puhára főtt gyümölcsöket.

Hazánkban a birsből hosszas főzőcskézés és szárítás árán birsalmasajtot szoktak készíteni, ami a benne lévő rengeteg cukortól nemcsak édes, de akár hónapokig el is áll. Csakhogy pont a cukortartalom és a hosszú főzés miatt ennél azért egészségesebb alternatívák is léteznek. Ha mindenáron ragaszkodunk a főzéshez, készítsünk birslekvárt almával, körtével vegyesen, remekül illik hozzá minden téli fűszer, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér és a citromhéj is. A dió is nagyszerűen kihozza az ízét. Figyeljünk, hogy a birsalma tényleg fanyar, ha túl sok citromot adunk hozzá, savanykássá válhat a végeredmény. Ettől eltekintve bátran használjuk süteményekhez is, piték töltelékének gazdagításához, browniekba reszelve, főtételként pedig a fentiek mellett célkaleveshez és párolt káposztához is nagyszerűen illik.


Birsalma-krémleves

Hozzávalók: 1,2 kg birs, 18 dkg cukor, 2 dl habtejszín, 1 db vaníliarúd (vagy vaníliás cukor), 2 db fahéjrúd, 10 db szegfűszeg, 1 db citrom leve, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 csipet só.

Elkészítés: A birsalmát alaposan megmossuk, megtisztítjuk, kivágjuk a magházát, felszeleteljük kis darabokra. Egy fazékba tesszük, majd öntünk hozzá annyi vizet, amennyi bőven ellepi. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, késsel kikaparjuk a magjait, majd hozzáadjuk a leveshez a fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral, sóval, citromlével együtt. Forrás után még 15 percig lassú tűzön főzzük. Utána az ízesítőket távolítsuk el, és ha már nem forró, botmixerrel pürésítsük. Újra felforraljuk és besűrítjük a keményítővel, hozzáadjuk a tejszínt folyamatos keverés mellett. Langyosan vagy hidegen, akár kis tejszínhab „pamacsokkal” vagy habgaluskával a tetején tálaljuk.

Ha kedvet kaptál birsalmát enni, kóstold meg Gyömbéres birsalma lekváromat, melyet itt tudsz megrendelni a webshopomban.