Back to Lekvárok

Eper lekvár levendulával

990,00 Ft

Eper lekvár levendulával, amely valódi eperből, levendula hozzáadásával készül. Adalékmentes, színezékmentes, kézműves termék.

Saját termesztésű  gyümölcsből készítjük, kistermelői műhelyünkben  a Maminti lekvárokat.Lekvárjaink különlegessége, hogy nem csak az adott gyümölcs felhasználáséval készül, hanem mindegyikhez kerül gyógynövény is. Az eper a levendulával harmonizál legjobban.

Kiszerelése 250 ml.

Összetevők: eper, cukor, levendula, pektin

Felbontás után hűtőben tárolandó!

3 készleten

Cikkszám: MLL06 Kategória:

Leírás

Az ellenállhatatlan illatú, édes, lédús és mélyvörös eper szinte bármilyen étel ízét és megjelenését képes feldobni.

Nem csak ízletes és finom gyümölcs, de egészséges is: nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat. Az antioxidánsok pedig ugyebár segítenek a szervezetnek védekezni a szabad gyökök sejteket és DNS-t károsító hatásai ellen.

  1. Az eper hatásai

Tekintettel arra, hogy antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza, az eper elsősorban a következő területeken fejti ki jótékony hatásait:

  • szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
  • a vércukorszint hatékonyabb szabályozása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatának csökkentése
  • egyes ráktípusok megelőzése (például mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák)

Az eper gazdag antioxidánsokban, elsőrangú C-vitamin-forrás, továbbá jótékony hatású fitonutrienseket tartalmaz ellagitanninok és antocianinok formájában (ez utóbbiak felelnek az eper gazdag mélyvörös színéért).

1.1. Az eper védi a szív- és érrendszert

Klinikai vizsgálatok bizonyítják az eper kedvező hatásait a szív-és érrendszerre, ami már csak azért is fontos, mivel a keringési rendszer mindennapos védelmet igényel az oxidatív stressztől és a szervezet gyulladásos folyamataitól.

Talán meglepő, de az összes gyümölcs közül az eper tartalmazza a legtöbb C-vitamint: míg 15 dkg citrom 70 mg, 15 dkg eper 85 mg C-vitamint tartalmaz!

Mint már említettem, az eper nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tápanyagokat.

Talán meglepő, de az összes gyümölcs közül az eper tartalmazza a legtöbb C-vitamint: míg 15 dkg citrom 70 mg, 15 dkg eper 85 mg C-vitamint tartalmaz!

Sőt, a táplálkozási szakértők – a málna és a szőlő után – az epret tartják a legjobb mangánforrásnak (a mangán antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező, kulcsfontosságú ásvány).

Az eperben az alábbi főbb antioxidánsok és gyulladáscsökkentő fitonutriensek találhatók meg nagy mennyiségben:

  • antocianinok
  • flavonoidok (például quercetin, kempferol, myricetin)
  • fenolsavak (például ellágsav)
  • tanninok

Molekuláris vizsgálatok és sejttenyészeteken végzett kísérletek bizonyítják, hogy az eperben lévő fitonutriensek fontos szerepet töltenek be szervezetünkben.

A fitonutriensek szinergikus módon képesek egymás hatását erősíteni, és a súlyos, sokszor gyógyíthatatlan betegségek jövőbeli gyógyításának alapjait képezik.

A teljesség igénye nélkül íme néhány példa az eper kedvező hatásaira:

  • csökkenő mértékű zsírsav-oxidáció (lipidperoxidáció) a sejtmembránban
  • kevesebb rossz koleszterin (LDL)
  • az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) csökkenő aktivitása (az ACE túlműködése növeli a magas vérnyomás kockázatát)

Ezek a dokumentált hatások már 1-3 hónap alatt mérhető eredményt garantálnak napi 15-30 dkg eper rendszeres fogyasztása esetén.

Molekuláris vizsgálatok és sejttenyészeteken végzett kísérletek bizonyítják, hogy az eperben lévő fitonutriensek fontos szerepet töltenek be szervezetünkben, szinergikus módon képesek egymás hatását erősíteni, és a súlyos, sokszor gyógyíthatatlan betegségek jövőbeli gyógyításának alapjait jelenthetik

1.2. Az eper és a vércukorszint

A közelmúltban számos tanulmány erősítette meg, hogy az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát.

Azonban a vizsgálatok szerint a hangsúly a rendszerességen van, mivel az alkalomszerű eperfogyasztás nem elegendő a vércukorszint tartós csökkentéséhez (ehhez legalább heti 2-3 alkalommal érdemes epret fogyasztanunk).

Külön figyelmet érdemel az eper- és a kristálycukor-fogyasztás közti kapcsolat, illetve ezek vércukorszintre gyakorolt hatása. Ahogy azt talán mindenki sejti, a túlzott mértékű cukorfogyasztás (napi 5-6 teáskanál) nem kívánt mértékben emeli meg a vércukorszintet.

Ellenben meglepő vagy sem, de a kutatók szerint a cukorral fogyasztott eper ezt a vércukorszint-emelkedést mérhető módon képes csökkenteni.

Az egyik vizsgálatban legalábbis kb. 15 dkg friss eper kimutathatóan csökkentette a kísérletben résztvevő személyek kristálycukor-fogyasztás miatt megnőtt vércukorszintjét.

A kutatók feltételezik, hogy valószínűleg az eperben található polifenolok váltják ki a szervezetben a fenti vércukorcsökkentő reakciót.

Az egyik ilyen polifenol, az ellagitannin ugyanis gátolja az alfa-amiláz enzimek aktivitását. Ez utóbbi enzimek felelősek az amilóztartalmú keményítők egyszerű cukorrá (egyszerű szénhidráttá) alakításáért, így kevesebb egyszerű cukor jut be a váráramba, ha az alfa-amiláz enzim aktivitása csökken.

1.3. Az eper és a rák elleni védelem

A krónikus gyulladás, a túlzott oxidatív stressz és a szervezet védelmét garantáló antioxidánsok hiánya elsődleges tényező a rák kialakulásában.

Az eper képes csökkenteni egyes ráktípusok (mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák) kialakulási kockázatát, mivel hatékony antioxidánsok és gyulladáscsökkentő fitonutriensek egész tárházát vonultatja fel.

Az eper tumorgátló tulajdonságait vizsgáló legtöbb állatkísérlet a gyümölcsben található nagy mennyiségű fitonutriensekre koncentrált. Ezen közül elsősorban az ellágsav és az ellagitannin bizonyult figyelemreméltónak a rák elleni védekezés szempontjából.

A fitonutriensek biztosítják az eper számára a különböző környezeti hatásokhoz való alkalmazkodást (UV-sugárzás, szélsőséges időjárás).

Ráadásul az emberi szervezetre is pozitív hatást gyakorolnak: elősegítik a rákos megbetegedések gyógyítását, és megkötik a szervezetben keletkező szabad gyököket.

Bár az eperben található rákellenes hatóanyagok jellemzőit a kutatók jelenleg is vizsgálják, valószínűsíthető, hogy az egyes ráktípusok kialakulási kockázatának csökkenése összefüggésben van azzal, hogy a fitonutriensek képesek egyes antioxidáns enzimek (kataláz és szuperoxid-dizmutáz) aktivitásának stimulálására, illetve egyes gyulladáskeltő enzimek (ciklo-oxigenáz) aktivitásának csökkentésére.

Bármi legyen is a fenti kedvező hatások oka, az orvostudomány jelenlegi állása szerint az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kialakulási kockázatát.

A vizsgálatok eredményei egyébként is bizakodásra adnak okot: az eperben található flavonoidok ugyanis olyan biokémiai reakciókat indítanak be, amelyek eredménye a rákos sejtek pusztulása, és végső soron a daganatok megszűnése.

Például a rákellenes hatású ellágsav képes a glükózon keresztül a rákos sejtekhez kapcsolódni, majd a kapcsolódás után azokat elpusztítani.

Bár az eperben található rákellenes hatóanyagok jellemzőit a kutatók jelenleg is vizsgálják, valószínűsíthető, hogy az egyes ráktípusok kialakulási kockázatának csökkenése összefüggésben van azzal, hogy a fitonutriensek képesek egyes antioxidáns enzimek aktivitásának stimulálására, illetve egyes gyulladáskeltő enzimek aktivitásának csökkentésére

1.4. Az eper egyéb kedvező hatásai

Az eper kedvező hatásait vizsgáló kutatások legújabb területei közé tartoznak az öregedés és az öregedéssel kapcsolatos jellemzők. A kutatók szerint az eper védi az agyat az oxidatív stressztől, és korlátozza az időskori agyműködés csökkenését.

Állatkísérletek bizonyítják , hogy az eper vagy eperkivonat rendszeres fogyasztása hosszú távon a kognitív (agyműködés, tanulási készségek) és a motorikus funkciók (egyensúly és mozgáskoordináció) fokozott javulását eredményezi.

A vizsgálatok szerint az eperben lévő antioxidánsok és fitonutriensek a gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa és a Crohn-féle betegség) kezelésében is hatékony szerepet játszanak.

Bár érdekes módon az eper viszonylag kis mennyiségben tartalmaz szalicilsavat (gyulladáscsökkentő vegyület, nagyon hasonló az aszpirinban lévő acetilszalicilsavhoz), egyes kutatók szerint részben ennek az eperben természetes módon előforduló vegyületnek köszönhető a fekélyes vastagbélgyulladásnál és a Crohn-betegségnél tapasztalható gyulladásos folyamatok érezhető csökkenése.

Az ízületi gyulladás és számos egyéb gyulladásos szembetegség (például makula degeneráció) szintén két olyan újabb terület, ahol a rendszeres eperfogyasztás kedvező egészségügyi hatásokkal jár.

Bár az ezirányú kutatások jelenleg is folynak, valószínűsíthető, hogy az eperben található gyulladáscsökkentő fitonutriensek egyedülálló kombinációja magyarázza a fenti hatásokat.

A vizsgálatok szerint az eperben lévő antioxidánsok és fitonutriensek a gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa és a Crohn-féle betegség) kezelésében is hatékony szerepet játszanak

További információk

Tömeg 250 g
Méretek 80 × 80 × 50 mm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Eper lekvár levendulával” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük